Om en olycka inträffar ska du:
- Rädda personen om den befinner sig i vatten
- Tillkalla hjälp från omgivningen och kontakta sjukvården
- Undersök den skadade och påbörja första hjälpen vid behov
- Ring 112
- Informera därefter din arbetsgivare och chef
Tänk på:
- Att det kan finnas inre skador och att personer kan drabbas av chock
- Att du själv kan råka illa ut i vissa situationer, t.ex. om det råder syrebrist
Drunkning
Om någon håller på att drunkna ska du ropa på hjälp och ringa 112. Försök sedan att få upp personen ur vattnet. Om personen inte andas ska du göra hjärt-lungräddning medan du väntar på ambulansen.
Gör så här:
Ropa på hjälp. Ring 112 eller säg åt någon annan att göra det.
Få upp personen ur vattnet.
En person som håller på att drunkna på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet.
Se om du kan hitta något att kasta till personen som hen kan ta tag i, till exempel en livboj eller en åra.
Om du behöver simma ut till den som behöver hjälp kan du ha med dig något föremål som kan flyta och som du kan ha mellan dig och personen. Till exempel en livboj eller en flytleksak, eller något som finns i närheten, till exempel en gren eller en jacka. Det kan funka som hjälpmedel för att få personen i land.
Om personen verkar livlös och inte andas kan du börja med mun mot mun-metoden redan i vattnet. Gör några inblåsningar genom att klämma åt personens näsa och blåsa in i munnen.
Oftast är det lättast att simma på rygg in mot land, eftersom du då kan hålla personens huvud ovanför vattenytan.
Undersök personen
Lägg personen på rygg. Om du ser något som fastnat i personens mun kan du vrida hens huvud åt sidan och ta bort det med fingrarna. Kontrollera om personen andas och visar livstecken genom att under några sekunder göra följande:
- Titta om bröst och mage rör sig.
- Lyssna och känn om luft strömmar ut och in genom mun och näsa genom att lägga ditt öra mot personens mun och näsa.
- Kontrollera om personen reagerar på tilltal, sväljer eller rör på sig.
Om personen verkar livlös
Om personen har onormal andning eller ingen andning, gråblek hud och är tung och slapp i kroppen ska du genast börja med hjärt-lungräddning och fortsätta tills ambulanspersonalen kommer och kan ta över. Om ni är flera kan ni hjälpas åt eller turas om. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.
Om personen andas och hjärtat slår
Lägg personen i stabilt sidoläge. Försök lugna personen.
En person som varit nära att drunkna blir ofta snabbt nedkyld. Om du har möjlighet kan du försöka hålla personen torr och skydda hen mot nedkylning med hjälp av torra handdukar eller kläder. Stanna kvar hos personen tills ambulans kommer. Även om personen verkar må bra och andas själv behöver hen komma till sjukhus.
Behandling
På sjukhuset kan personen behöva vårdas på en intensivvårdsavdelning för att få behandling för de skador som kan ha uppkommit i samband med olyckan. Olika funktioner som till exempel andningen och hjärtats arbete övervakas noga.
Nedkylning
Kraftig nedkylning med kroppstemperatur under 35 grader, så kallad hypotermi, kan vara ett farligt tillstånd. Allra snabbast går nedkylningen i vatten. Vatten leder bort kroppsvärmen 25 gånger effektivare än luft. Om man påträffar en kraftigt nedkyld människa ska man genast ringa 112.
På grund av riskerna för hjärtstopp vid nedkylning är det plant läge som gäller vid omklädning eller transport av den nedkylde. Undvik onödiga rörelser. Blöta kläder kan klippas bort. För att förhindra fortsatt nedkylning så isolera personen med filtar, sovsäckar, torra kläder eller specialutrustning för nedkylda. Om det är möjligt lindas ben och armar in för sig. Glöm inte mössa och skydda mot markkyla. Är personen medvetslös så placeras den i stabilt sidoläge. Kontrollera andning ofta.
Som mest har man tio minuter på sig i iskallt vatten. Därefter blir händer och fingrar helt stelfrusna och obrukbara, omdöme och tankeförmåga grumlas. Efter ungefär en halvtimme är man så nedkyld att man är medvetslös.
Efter läkarbesöket ska du:
- Säkerställa att olyckan är anmäld till företaget med korrekta uppgifter
- Säkerställa att anmälan om arbetsskada är inlämnad
- Följa upp genom återbesök hos Företagshälsa eller Vårdcentral efter ungefär en vecka och några månader efter. Det är viktigt att uppföljning utförs av läkare för att upptäcka sena skador.
- Kom snabbt igång med den psykologiska bearbetningen
- Besök arbetsplatsen tidigt efter olyckan, eftersom det minskar risken för rädsla
- Ta kontakt med sjukvården om nya symtom dyker upp